A OK

"Every fire is a lesson learned"
21.MY.

-NadhirahIshak- (via imumtahanah)

(via adamantiumxmen)

Most of us .
( tak kata semua )

We did perform the prayer.
Subuh, Zohor, Asar, Maghrib and Isya’.

Tapi hanya sekadar rutin harian saja .
A must-to-do list .

Sampai kadang2 kita solat laju2 kan?
Semata-mata nak kejar dunia..

”Nanti cerita running man hbis pulak”
”Nanti cerita Kuch Kuch Hota Hai habis pulak”
”Nanti cerita kerana terpaksa aku relakan habis pulak”
”Nanti novel tak habis bace pulak”
”Nanti masa studi aku sikit pulak”

Mcm2 nanti, kan?
Too many excuses.

Der~ Allah tak pernah bg excuse utk TAK bagi kite udara utk bernafas.

Have you ever think if Allah gives excuses in giving His oxygen to His slaves ?
All of us will certainly DIE. In a nick of time.

Solat kita takde penghayatan, takde kualiti, or in other words, should i say ”murah” ?
Yep. Cheap at His sight. Totally.

Tajdid niatmu semula, sahabat .

Kenapa kita solat?
Kerana manusia? Kerana kita ni muslim? Kerana nak cukupkan syarat kita ni beragama?

Firman Allah :
”Tidak aku ciptakan manusia dan jin melainkan untuk beribadah kepadaku”

Ibadah.
Tujuan utama kita hidup di dunia ini. Dengan ibadah kita mencari redhaNya,
Tapi apa gunanya kita lakukan ibadah,
tapi bukan kerana Allah?
Kerana tuntutan agama semata.
Kerana pandangan manusia semata.
Adakah manusia yang akan nilai ibadah kita kat padang mahsyar nanti?
Disebabkan solat yg ‘lack of quality’ ni jugaklah.
You and me .
Kita btrusan lakukan sesuatu dosa.
Sebab solat yang kita buat tak dapat meresap dalam hati kita.
And thus , tak dapat nak cegah kita dari buat dosa dan kemungkaran.

Firman Allah:
sesungguhnya solat itu mencegah drpd ker0sakan dan kemungkaran.
Therefore, perform your prayer with a sincere heart from a slave towards his rabb.
I am n0 one to judge your sincerity.

Kerana ikhlas tu ibarat titik hitam pd batu yang hitam di malam yang gelap~
sdgkan malaikat and syaitan pun tak pernah tahu tntg keikhlasan kita.
Hanya allah sahaja yg tahu tntg keikhlasan hati hamba2nya dalam amalan yg dilakukan nya.

Maka dgn itu.
Ikhlaskanlah hatimu dalam mengerjakan solat, dlm apa jua ibadah
solatlah dgn sempurna ye kwn2~

an advice exclusively for me and generally towards all my beloved friends and families,
smile.